top of page

AUTHENTIC MOVEMENT - terra incognita

Bijgewerkt op: 31 jul. 2023

en mijn linkervoet draait zich

met de grote teen eerst

naar binnen

ik voel die inwaartse beweging tot in mijn heupkom

ik blijf naar binnen draaien met mijn voet

mijn lichaam moet meevolgen

en zo kom ik op mijn buik te liggen

hoe vreemd

ik heb dat zelf niet besloten

en toch lig ik nu op mijn buik

de vloer voelt koud aan


"Het onbekende ingaan begint daar waar het plan eindigt." (naar Pek Van Andel)

Authentic Movement begint daar waar je als Beweger het veld van de open ruimte ingaat. Zonder voorbedachte rade en zonder doel keer je vervolgens inwaarts en luister je naar wat van binnenuit oprijst. Je kent de uitkomst niet en op die grens tussen het bekende en onbekende dien je de overgave van een beginner aan te nemen. En dit telkens opnieuw. Het vraagt moed en bereidheid deze houding van een 'Beginner's Mind' aan te nemen. In het bekende boek Zen Mind, Beginner's Mind van zen leraar Shunryo Suzuki lees je het volgende hierover:


"The mind of the beginner is empty, free of the habits of the expert, ready to accept, to doubt, and open to all possibilities. It is the kind of mind which can see things as they are, [...] as if you were a beginner, not trying to make something skillful or beatiful. [...] In the beginner's mind there are many possibilities; in the expert's mind there are few. [...] The beginner's mind is the mind of compassion. [...] So the most difficult thing is always to keep your beginner's mind."

Terra Incognita


mijn hand reikt uit

zo is het begonnen

mijn hand reikt uit en mijn lichaam volgt


Het onbekende ingaan is terra incognita betreden. Onbekend terrein. Authentic Movement biedt je zo'n veld. Een open bewegingsveld geeft je ruimte om dan vervolgens jouw eigenste terra incognita binnen te gaan, jouw lichaam, jouw onbekend terrein, jouw eiland van onderzoek. Met de bereidheid om het van binnenuit te laten spreken. Jij bent een mysterie. Als een rivier. Een bijkomende belangrijk gegeven is: blokkeer het onderzoekspad niet, de loop van de rivier niet. Tot vervelends toe zul je me horen zeggen: wees nieuwsgierig en verwacht het onverwachte ! En wees erbij !


"Als je het onverwachte niet verwacht, zal je de waarheid niet ontdekken, omdat deze dan niet na te sporen valt en ontoegankelijk blijft." (Heraclitus)

(Els Soetaert)

 

Hoe beschrijf je wat niet in woorden te pakken is? Dit schrijven is geen betrachting om AUTHENTIC MOVEMENT te definiëren en vast te leggen. Omwille van de meanderende aard van dit Luisterend Bewegen, - om het snel even in andere woorden te benoemen- , kan ik enkel een bedding aanbrengen waarin ik Authentic Movement op haar eigen-aardige wijze kan laten stromen. Meanderend wens ik je te prikkelen, nieuwsgierig te maken, goesting te geven, om zelf het helende bewegingsveld van de open ruimte in te gaan :)

 

43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page